Češnje, nogomet in pozitivna energija

Za dober namen: predsednik Borut Pahor, kolesar Jan Polanc in kotalkarica Lucija Mlinarič, ki se znova bori s hudo boleznijo, ter številni drugi udeleženci.

Občina Brda, Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, Fundacija Vrabček upanja, Nogometni kluba Brda, Balinarski klub Goriška Brda in Osnovna šola Dobrovo

so pripravili tradicionalno

6. DOBRODELNO DRUŽENJE OB ČEŠNJAH IN NOGOMETNI ŽOGI

Po zboru udeležencev pred Vilo Vipolže, kjer so jih pozdravili: Pihalni orkester Brda, članice Twirling mažoretnega društva Brda, kraljica češenj Ana Bucik in kraljica rebule Katja Erzetič ter mladi plesalci plesnega centra ADC, se je dogajanje preselilo na nogometno igrišče.
Najprej so se predstavili najmlajši iz briškega nogometnega kluba nato pa ekipi v katerih so moči združili znani aktivni pa tudi nekdanji športniki, junaka Ene žlahtne štorije, božja odposlanca, vinarji ter učenci in učenke OŠ Dobrovo na čelu z ravnateljico Vesno FilejNa šoli so se tudi odločili za akcijo, da se učenci in učenke zavestno odpovedo kakšni dobroti /sladoledu, sladkarijam/ in raje prispevajo za Fundacijo Vrabček upanja oziroma oddelek za invalidno mladino v Stari Gori.

Podobno kot lani se je prisrčnega druženja udeležil predsednik republike Slovenije Borut Pahor. A je tokrat vse presenetil saj ni bil vratar, kot običajno, ampak se je odlično znašel v vlogi napadalca. Za popolnost nastopa pa je dosegel še zadnji zadetek na revialni tekmi in to po nesebični podaji patra Bogdana Knavsa. Slednji je stalen gost dobrodelnih prireditev, kjer je v ospredju žoga. Tokrat pa se mu je pridružil še koroški duhovnik Marjan Ploh, ki trenutno službuje v bližini Celovca. Prvič pa je bil gost druženja v Vipolžah slovenski junak nedavno zaključenega 100. Gira Jan Polanc. Zmagovalec etape s ciljem na Etni je predsedniku Pahorju izročil tudi zmagovalno modro majico s podpisom odmevnega uspeha. Predsednik Borut Pahor, ki je Janu med prvimi čestital po junaškem pobegu in zmagi je poudaril, da bo dres namenil v dobrodelne namene. Selektor kolesarske reprezentance Andrej Hauptman pa je namignil, da po letošnjem svetovnem prvenstvu ne bo več edini Slovenec s kolajno z največjega tekmovanja. Hauptman je namreč osvojil bron na cestni dirki na SP leta 2001 v Lizboni.
Sicer pa so se z nogometno žogo odlično razumeli tudi vse uspešnejši alpski smučar Štefan Hadalin, dolgoletni odbojkarski reprezentant Jasmin Čuturič, nekdanji nogometni reprezentant Matej Mavrič Rožič, nekdanji šahist Aljoša Grosar, pa podpredsednik državnega zbora Matjaž Nemec in seveda nekateri člani, z glavnim Danilom Steyerjem na čelu, slovenske vinske reprezentance, ki je najboljša v Evropi in bo prihodnje leto gostila prvenstvo pri nas. V vlogi selektorjev sta se tokrat znašla domačin Mitja Kristančič /vrsto sezon sicer trener domačega kluba/ in nogometaš, ki je pred več kot 30 leti v dresu Rijeke slovitemu Realu zabil dva gola Adrian Fegic.
Seveda pa brez junakov Ene žlahtne štorije ni šlo: gostilničar Marko (Franko Korošec) in taksist Ibro (Ranko Babić) sta bila v središču pozornosti tako med mladimi kot starejšimi. Zanimivo, da je imel na poti do Goriških Brd Ranko tehnične težave s svojim vozilom in da ga je “rešil” in pravočasno pripeljal v Vipolže kar pater Bogdan Knavs. Marko in Ibro sta bila izzvana tudi na balinarski obračun (balinanje je pač prvi šport Štorije) in to s prvim in še vedno edinim županom Brd Francem Mužičem ter direktorico Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda mično Tino Novak Samec. Ob koncu sta bila veliko bolj nasmejana gostitelja prireditve, a so iz Štorije že napovedali revanšo z okrepljeno ekipo z Bertom na čelu.

Glavna junakinja prireditve pa je bila zagotovo najuspešnejša slovenska umetnostna kotalkarica in ambasadorka Fundacije Vrabček upanja Lucija Mlinarič. Vnovič se namreč bojuje s hudo boleznijo, a je med udeleženci širila neverjetno odločenost in pozitivno energijo ter voljo.

Na zaključku dogodka v Vili Vipolže so zapele še tri učenke OŠ Dobrovo in sicer: Tina Drnovšček /Kdo še verjame/ ter sestri Tinkara in Neja Prinčič /Zalina pesem / . Prireditelji in fundacija Vrabček upanja pa so se akterjem zahvalili s pisnimi priznanji in tudi kakšno briško dobroto.

Ker akcija zbiranja sredstev ob tokratni prireditvi še ni končana bo Fundacija Vrabček upanja končen znesek objavila kasneje. Bodo pa vsa zbrana sredstva namenjena za Oddelek za invalidno mladino in rehabilitacijo Stara Gora ter za družino v stiski iz Goriških Brd.